Nasza kuchnia jest ZIELONA i SEZONOWA. Szef kuchni, czyli Filip przygotuje dla Was wegetariańskie śniadania i obłędne obiadokolacje.

Dzień zaczynamy od śniadania na stole ląduje chleb własnego wypieku, różnej maści smarowidła, sery, warzywa, domowe kiszonki i korniszony, granole, ciepłe placuszki, jajecznica lub omlet w zależności do pory roku i nastroju. Całość zamyka dobry napar z ziół z własnego zbioru i dobra kawa z ekspresu ciśnieniowego.

Podsumowaniem dnia będzie spotkanie przy wspólnym stole na kolacji. Dwa dania zupa i drugie danie z tego co w danym okresie jest najbardziej dostępne, a przy tym najzdrowsze i najświeższe. Będzie chwila na rozmowę i podzielenie się wrażeniami z całego dania.

To co w domu najważniejsze

KUCHNIA

KONTAKT:


Dom Gościnny Dwie Brzozy

Klecza 26

58-506 Wleń

tel.606 428 909

 

Przykładowe menu śniadania:

  • Na ciepło naleśniki dyniowe do tego mus z jeżyn oraz cynamonowy mus jabłkowy, chleb na zakwasie z własnego wypieku, humus z musem buraczanym, pasta z pieczonej marchwi, gruszki karmelizowane na gorgonzoli, sezonowe warzywa (ogórki małosolne, pomidory malinowe), wybór serów, sałatka ziemniaczana z pieczonych ziemniaków, domowe powidła śliwkowe, ogórki w carry, papryki marynowane w miodzie z goździkiem.
  • Frittata z cukinią i papryką, pieczona feta w miodzie i tymianku z winogronami, pudding z owocami, pasta z fasoli gruszki i czarnuszki,  owsianka z dynią i cynamonem, labneh z kvnfitowanym czosnkiem, sezonowe warzywa, nasze przetwory: dżem porzeczkowy, ogórki kiszone, papryka w miodzie. Do tego oczywiście chleb razowy i pszenny wypiekany na miejscu. 

 

 

Przykładowa menu obiadokolacji:

  • Zupa z kiszonego czosnku niedźwiedziego, śląskie niebo w wersji wegańskiej z kluseczkami śląskimi na deser karmelizowana gruszka pod orzechowym kremem.
  • Krem z gruszki i pietruszki, fenkuł z granolą z chleba razowego i pomarańczami, brukselka karmelizowana z tofu, zapiekanka z ciecierzyce i marchewek z marynowaną fetą.  Na deser szarlotka z szarej renety z naszego poniemieckiego sadu. 

 

Zarówno na śniadaniu jak i obiadokolacji nie wydzielamy naszym gościom porcji. Jedzenie serwujemy na półmiskach.

Serwujemy dania kuchni wegetariańskiej w przypadku diety wegańskiej koniecznie musisz nas o tym poinformować przed przyjazdem. Nie ma za to dodatkowych opłat, ale musisz się przygotować na to że nie wszystkie dania na stole będziesz mogła/mógł jeść.